Okynnestårtan

Alexander 30 år!

Publicerad 2010-03-29 12:44:38 i Födelsedagstårtor


Dagen till ära har Alexander fått bestämma hur den ska se ut och fastnade för den här modellen (idé tagen från bild på Google). Det är en chokladbottentårta med toblerone/punch och hallon/blåbärfyllningar. Skoj att testa på en tvåvånings. Har blompinnar som stöd i nedersta tårtan. Den har lite småskavanker men ids verkligen inte få allt perfekt.

                                   
Klicka på småbilderna för större format.

Nationaldagstårta

Publicerad 2010-03-24 20:40:38 i Recept

Arla har en tävling i att göra den nya nationaldagstårtan http://www.arla.se/nationaldagstartan/  Jag tog tilfället i akt och bakade en liten gobit. I tävlingsreceptet innehåller tårtan fyllningar med jordgubbs -och vit chokladmousse. Eftersom jag  denna årstid inte har tillgång till färska jordgubbar testade jag lite andra recept för att provsmaka. I den här hade jag tobleronekräm och björnbärsmousse. Två tårtor skall bakas och förtäras de kommande två veckorna =)  båda till en blivande 30-åring.

 

Det här är receptet på min nationaldagstårta:

Tårtbottenrecept

5 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver

Låt äggen stå framme 30 minuter för att bli rumstempererade, bottnen blir luftigare av detta. Vispa ihop äggen med sockret så att det bildas en ljus och pösig smet. Vispa ner de torra ingredienserna. Klä en form med bakplåtspapper och häll ner smeten i den. Gräddas längst ned i i ugnen, 40 minuter, 175 grader. Låt bottnen svalna. Dela sedan i tre delar.

Fyllning 1

1 dl kvarg
1 dl vispgrädde
½ liter färska jordgubbar

Vispa grädden. Skiva jordgubbarna och blanda med med kvarg och vispad grädde. Bred på den understa delen av tårtbottnen. Placera mittersta tårtbotten på fyllningen.

Fyllning 2

100 g vit choklad
2 dl vispgrädde
1 äggula
½ dl kvarg

Vispa grädden. Smält chokladen i mikrovågsugn, 30 sekunder åt gången och rör om. Vispa upp äggulan och tillsätt chokladen under omrörning. Rör till sist ner kvargen och grädden i chokladblandningen. Bred på fyllningen på den andra delen i tårtbotten. Stoppa på översta tårtbotten.

Vit marängkräm

2 dl strösocker
0,4 dl vatten
2 äggvitor
2 tsk vaniljsocker

Smält strösockret tillsammans med vattnet i en kastrull på spisen tills dess att sockerkristallerna löst upp sig. Vispa äggvitorna till ett fluffigt fast skum, skall gå att vända bunken upp och ned utan att skummet ramlar ned. Blanda ned vaniljsockret i äggvitesmeten. Tillsätt lite av sockerlagen i taget i äggvitesmeten under konstant vispning med elvisp. Kan ta upp till tio minuter innan all sockerlag är i smeten och smeten åter har en fast form. Ställ in i kyl i minst 30 minuter innan användning för att svalna av. Spackla tårtan med den avkylda marängkrämen.

Täcka tårtan

500 g blåfärgad sugarpaste
200 g gulfärgad sugarpaste

Kavla ut den blåfärgade sugarpasten tills den blir ca 3-4 mm tjock. Lägg över tårtan som ett lock och skär bort överbliven sugarpaste runt tårtan. Försök jämna till ojämnheter/utbuktningar på tårtan med hjälp av händerna.

Skär den gulfärgade sugarpasten i 4 cm breda och 15 cm långa band. Pensla lite vatten på baksidorna av remsorna och placera på tårtan med jämna mellanrum.

Dekorering

100 g vit flowerpaste
50 g gul flowerpaste
1 äggvita
Sockerpärlor

Dekoreringarna kan göras i förväg, någon dag innan tårtbakeriet för att minska på arbetsmoment.

Kavla ut den gula flowerpasten 3 mm tjock. Använd kniv eller mönsterschablon att för att göra en krona. Böj till, ställ den stående och klistra ihop sidorna med lite vatten, torka. Placera sedan kronan mitt på tårtan.

Kavla ut den vita flowerpasten tills den är ca 2 mm tjock. Använd olika blomsterutstickare för att ta ut  ca 20 olika blommor i olika storlekar. Böj upp blombladen och låt torka i 30 minuter. Pensla lite äggvita i mitten av varje blomma och strö på några sockerkulor, låt torka. Pensla baksidan av blommorna med lite vatten på och placera ut dem fint efter tycke på tårtan.

Randig

Publicerad 2010-03-10 10:38:59 i Födelsedagstårtor



Ännu ett födelsedagsbarn på jobbet =) Försökte få till en röd/orangeaktig nyans men då den röda färgen bara vill åt det skrikrosa hållet blev det lite svårt. Blev ganska söt ändå. Inget tårtbak inplanerat förrän slutet av månaden. Då ska en 30 års tårta bakas, nervigt!

Roadtriptårta

Publicerad 2010-03-01 17:27:50 i Tårtor



Denna tårta ska få hänga med på biltur genom Sveariket imorgon, en lång strapats innan den kommer fram till sin tårttörstande ägare. En rektangulär liten rackare med chokladbotten och hallon och banan/vaniljfyllning.. Jag vet att jag är tråkig med fyllningarna men ändrar mig inte förrän någon vill ha en annan smak.

Om

Min profilbild

Anna Johansson

Jag heter Anna och bor i Luleå. Till vardags arbetar jag som sjuksköterska på Koskelas ögonklinik Min fritid tillägnar jag mestadels med kärleken och till att träna. Har alltid haft ett stort matintresse som på senare tid skapat nyfikenhet att anamma konstverk i form av socker. I denna blogg får ni ta del av lite olika bakprojekt jag utmanar mig själv med.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela